A jövő a világításvezérlőkben van


A tárgyak internete lehetőségei inspirálták a résztvevőket a Lightfair Vezérlő és csatlakozási fórumán.
Írta: Wanda Lau

Itt található az olyan épületek létrehozásának technológiája, amelyek képesek az energiateljesítmény optimalizálására, a felhasználói kényelem biztosítására és a karbantartási igények diagnosztizálására. A világítási ipar most megragadja azt a létfontosságú szerepet, amelyet ez a hálózatba kötött jövő játszik, mivel a potenciál az egyes épületeken túl az egész városokat lefedi.

Az elmúlt évtizedben a tárgyak internete (IoT) és az ipari tárgyak internete (IIoT) szócikkek úsztak körül, mivel az intelligens termékek, mint például a Nest termosztát és a hordható fitnesz eszközök elragadták a fogyasztókat. Az IoT-ben a mindennapi tárgyak érzékelőkkel, mikroprocesszorokkal vannak felszerelve és képessé válnak más gépekkel való beszélgetésre egy helyi rendszeren keresztül. A IIoT-ban a hálózatba összekapcsolt objektumok adatgyűjtést végeznek elemzés, információkezelés és tudás átadás céljából a nagyméretű rendszerek, például épületek, gyárak, autópályák és városok optimalizálása érdekében. (Ez a cikk az IoT használatával mindkét fogalmat együttesen leírja, amelyek mind látásban, mind gyakorlatban egyre inkább egybeesnek.)

A világítási ipar számára óriási lehetőségek rejlenek. A világítótestek, amelyek lényegében minden négyzet hüvelyk méretű lakható helyet látnak, egyértelmű média, amelyben az érzékelő és a videó technológia tárolható, amely a világot virtuális adatbankvá alakíthatja. Az állami törvények, az építési előírások és a szabványok, például a Kaliforniai 24. cím 6. része, a New York City Helyi törvény 88 és az ASHRAE 90.1 szabvány előírja az üzleti vállalkozások számára, hogy LED-ekkel felszerelt lámpatesteket korszerűsítsék, lehetőséget biztosítva arra, hogy frissítsenek a hagyományos vezérlőelemekről – on-off, foglaltság és a tompítás – még soha nem volt nyilvánvalóbb. „Szégyen lenne olyan rendszereket telepíteni, amelyek egyetlen célúak” – mondja Tanuj Mohan, az Enlighted, a kaliforniai Sunnyvale-i székhelyű technológiai vállalat alapítója és vezérigazgatója, amely a Lightfair-en kiállított. „Elveszítené a lehetőséget, hogy épületeit igazán okossá tegye. Mivel a legnagyobb költség a munkaerő, ha rossz érzékelőt és platformot helyez be, akkor a következő 10-20 évben elakad. ”

Navigációs kutatási épület adatáramlása
Navigációs kutatás
Egy tipikus épületfelügyeleti rendszer az érzékelőkből és az almérőkből összegyűjtött adatokat felhasználja az épületirányítási rendszer tájékoztatására, amely elősegítheti az épület energiafelhasználását.

Az IoT építészete
Az IoT táplálása egy összetett fizikai és virtuális hálózat. A fogyasztói felületen érzékelők, adatgyűjtők képesek felvenni mindent a környezeti fényszintről a video-, audio-, hőmérsékleti, szén-dioxid-szintekre stb. Az eredeti gyártás során a lámpatestekbe integrálhatók, vagy utólagosan beszerelhetők. Például a NetSense Node érzékelők

A Sensity Systems cég, a kaliforniai Sunnyvale államban bármilyen LED-es lámpatestet csatlakoztathat szabványos elektromos aljzattal.
Az adatok továbbításához az internetre az érzékelőknek címezhetőknek kell lenniük. Mivel Sohrab Modi, az Echelon műszaki vezérigazgatója és műszaki alelnöke, mivel a technológiai ipar előre jelzi, hogy 2020-ra 50 milliárd eszközt jelentenek az IoT területén, költségessé válik az IP-címek hozzárendelése minden érzékelőhöz és az IP-hez kapcsolódó hálózat kezelése. egy ellenőrző társaság San Jose-ban, Kaliforniában. Ehelyett az érzékelőket hálózatba lehet kötni távvezeték kommunikációval és vezeték nélküli szabványokkal, például a ZigBee-vel. Ezek a hálózatok viszont „átjárókra és útválasztókra támaszkodhatnak, hogy az információkat saját hálózatukon kívül továbbítsák” – mondja Modi.

Ezután az érzékelőknek kommunikációs protokollon keresztül kell továbbítaniuk az összegyűjtött információkat. Modi szerint az IT-világ a TCP / IP-n és az Ethernet-en a 20. század végén konvergált, de az IoT-terület szabványa továbbra is fennmarad. A mai napig jelentkező versenyzők közé tartozik a ZigBee, a Bluetooth, a Wi-Fi és a Z-Wave. A különféle kommunikációs átviteli módszerek sebessége, sávszélessége, biztonsága, megbízhatósága és tartománya eltérőek.

Az átjárók lehetővé teszik, hogy a különböző csatornáktól származó információk kommunikálhassanak egymással, továbbá egy Ethernet, IP vagy webszolgáltatási hálózattal, amely lehetővé teszi egy számítógép vagy ember számára az adatok elérését, kezelését és ellenőrzését – mondja Modi. Ha a hálózatnak van nyitott API-ja (alkalmazásprogramozási felület), akkor harmadik féltől származó fejlesztők létrehozhatnak alkalmazásokat, amelyek felhasználják az adatokat.

IoT alkalmazások épületekben
Az internet tárgyát képező technológia meghaladja azt, amelyre a piac készen áll – mondja Noah Goldstein, a San Francisco-i székhelyű Navigant Research kutatóigazgató, aki Greg Walkerrel, a Continental Automated kutatási igazgatójával mutatta be az Intelligens épületek és a Big Data elemzést a Lightfairnél. Épületek Egyesülete (CABA), Ottawa, Kanada. Az épület világítási rendszerének LED-ekké történő átalakítása még mindig viszonylag új lépés. Az IoT szempontjából azonban: „A megvilágítás nem csak az alacsonyan lógó gyümölcs, hanem a már a földön lévõ gyümölcs is” – mondta Walker.