A LED-ek új fényt bocsátanak a sportra


A félvezető világítás behatol a professzionális stadionokba, újradefiniálja a rajongók és a játékosok tapasztalatait.
Írta: Hallie Busta
A világítótestet gyártó Eathes Ephesus Lighting üzletága 2015-ben LED-es lámpatestekkel modernizálta a bridgestone arénát, Nashville-ben, Tenneszben.
John Russel
A világítótestet gyártó Eathes Ephesus Lighting üzletága 2015-ben LED-es lámpatestekkel modernizálta a bridgestone arénát, Nashville-ben, Tenneszben.
Amikor a Mercedes-Benz Superdome New Orleansban részben elsötétült 13 perc és 22 másodperc alatt, hogy a 2013. évi Super Bowl harmadik negyedévében menjen, rögzítve a hibás relét a fémhalogén nagy intenzitású kisülés (HID) rendszerben, amelyet az A stadion fő légvilágítása a félórás késleltetésnek csak egy részét tette ki. Néhány perc múlva az energia helyreállt, de a lámpatestek sokkal tovább tartottak, hogy teljes fényerejüket elérjék – és csak akkor folytathatják a lejátszást.

Az Egyesült Államok Energiainformációs Igazgatósága szerint a fémhalogenid HID lámpatestek akár 20 percet is igénybe vehetnek, hogy 90% -os fényerőt érjenek el, szemben a LED-ek azonnali be- és kikapcsolási funkciójával. Noha a HID lámpatestek a leggyakoribb felső lámpatestek, amelyeket a nyitott stadionok és a beltéri küzdőtér világításában használnak, elterjedtségüket a szilárdtestek technológiájának megjelenése támadja meg, mivel a professzionális, egyetemi és még a közösségi stadionok és arénák is egyre inkább házigazdák. csak sportesemények, repertoárjuk kiterjesztése koncertekre, konferenciákra, sőt akár kiskereskedelemre és étkezésre is. Az eredmény megváltoztatja az élő sport jellegét a stadiontulajdonosok, a rajongók és természetesen a játékosok számára.

Hogyan játszhatta ki a New Orleans helyzete a mai LED-ekkel? – Még mindig megtörtént volna? Valószínűleg ”- mondja Jay Wratten, a WSP | világítástechnikai vezető munkatársa Parsons Brinckerhoff, Boulder, Colo. “De ez kereskedelmi szünet lett volna, nem pedig 30 perces késés.”

Hatás: A tulajdonosok
A professzionális arénák már a stadionok előtt sokáig kezdtek átváltani a LED-ekre, mert egész évben megvilágítják azokat a játékokat és eseményeket, amelyek felgyorsítják a beruházás megtérülési időszakát; egy nagy, nyitott fémhalogén stadion viszont évente csak néhány száz órát használhat, mivel a rendszer üzemeltetése ilyen költséges. Mivel a LED-ek költségei egyre alacsonyabbak és teljesítményük javul, a létesítménygazdák a technológiát keresik olyan funkciókhoz, mint a színes hangolhatóság és a lámpatestek vezérlése, amelyek testreszabást kínálnak, lehetővé téve, hogy a helyet több és különböző eseményre használják fel.

Amikor az Eaton Ephesus Lighting üzlete Syracuseban (NY) 2015-ben felújította a Bridgestone Arénát, Nashville-ben (Tennesz), a világítótestek gyártója a meglévő HID rendszert LED-ekkel cseréli, lehetővé téve a létesítménygazdák számára, hogy egyedi világítási jeleneteket készítsenek az NHL és az NCAA kosárlabda számára. játékokat. „Megnyomhatják a gombot, és megyek jégkorong üzemmódba, és hűvös hőmérsékleti lámpával rendelkeznek, és [akkor] meg tudnak nyomni egy gombot, és megy át kosárlabda üzemmódba, meleg hőmérsékletű lámpával rendelkeznek, és megtarthatják a megvilágításhoz szükséges intenzitású szintet. és az egységesség érdekében ”- mondta Mike Lorenz, az Eaton Ephesus Lighting üzleti elnöke.

Ezenkívül a tulajdonosok módosíthatják a világítótestek CRI-jét például a csapat színeinek javítása érdekében a terepen, a jégen vagy a pályán, vagy színházi világítási élményt hozhatnak létre, amely emlékezetesvé teszi a rajongók számára; az öltözőben az erős fény felhasználható a játékosok játékra való felkészülésére, míg a meleg fény felhasználható a játék utáni késleltetéshez. “Mindegyik testreszabható attól függően, hogy milyen rendezvényt tart, és mit szeretne a végfelhasználónak végül megtapasztalni” – mondja Dan Webb, a Henderson Engineers vezető villamosmérnöke a közelgő Los Angeles-i NFL Entertainment District stadionon végzett munkájához.