A villanykörte vége, amint azt tudjuk (és az EISA jól érezte magát)


A fogyasztók még nem kapták meg a nem hatékony izzólámpák megszüntetéséről szóló teljes történetet. A szabványok változása bővíti a lehetőségeket, nem csökkenti azokat. Szakértőkkel beszélünk, akik felvágják az alapvető információkat.
Írta: Bill Millard

A villanykörte-vicceket összeállítók esetleg új oldalt szeretnének felvenni az idei évre: Hány mainstream újságírónak kell egy izzólámpa cseréje? Nincs, nyilvánvalóan. Úgy tűnik, inkább panaszkodnak, hogy az izzót egyáltalán nem kell kicserélni.

A 2007. évi energiafüggetlenségről és biztonságról szóló törvény (EISA) harmadik szakaszának hatálybalépésével, január 1-jén – amely ugyanazt a 28 százalékkal magasabb energiahatékonysági szabványt alkalmazza a 60W és 40W általános szolgálatú lámpákra, mint amelyet már alkalmaztak a 100W-ra. és 75 W-os izzók az elmúlt két évben – a nagy lámpagyártók, -kereskedők és közművek lépéseket tesznek, amelyek jelentős energiát takaríthatnak meg a nemzet számára. Mivel a 60W-os és 40W-os lámpák az USA-ban eladott háztartási lámpák több mint 60% -át teszik ki, ezen régebbi izzók folyamatos cseréje hatékonyabb halogén izzólámpákkal, kompakt fénycsövekkel (CFL) és LED-lámpákkal tengeri vizet okoz. Az USA Energiaügyi Információs Igazgatósága szerint a lakossági és kereskedelmi világításhasználat becslései szerint egy olyan ágazatban bekövetkező változás, amely évente mintegy 461 milliárd kWh villamos energiát bocsát ki. Ez megegyezik az USA összes villamosenergia-fogyasztásának körülbelül 12 százalékával. A hulladék csökkentésével 28% -os fogantyú bevezetése költségmegtakarítási előnyöket kínálhat, amelyeknek nyilvánvalónak kell lenniük azok számára is, akik közömbösek a környezeti előnyök iránt.

“Az amerikai házakban még mindig körülbelül 3 milliárd csavarozott aljzat található, amelyekben nincs energiahatékony izzólámpa” – mondta Noah Horowitz, a Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsának (NRDC) Energiaközpontjának igazgatója és vezető tudósa. Hatékonysági, energia- és közlekedési program. „Amint valami olyan hatékonyat kapunk, mint a CFL vagy a LED, akkor nemzet villamosenergia-számláját évi 13 milliárd dollárval csökkenthetjük. És ez megegyezik a megtakarított villamosenergia-mennyiséggel [amint azt 30 nagy széntüzelésű erőmű termeli … az a mennyiség, amelyet évente texasi házak használnak. ”

Azon fogyasztók válaszai, akik az EISA eredményeként új világítási megoldásokat választanak.
Forrás: Osram Sylvania, Socket Survey
Azon fogyasztók válaszai, akik az EISA eredményeként új világítási megoldásokat választanak.
A polgárok többsége azonban nem ismeri ezt a lehetséges váratlan eseményt. New York City-ben a Lutron Electronics szponzorált média eligazításán Melissa Andresko a kommunikációs igazgató egy társasági jelentés felmérési adatait idézte, amely szerint a felnőttek mindössze 28% -a volt tisztában a kivonással. Csak 10% volt „nagyon jól tájékozott” a megvilágítási lehetőségeiről a változás után. Más felmérések különböznek egymástól, és néhányan inkább optimizmussá váltak. Sylvania 2013. novemberi, 6. éves socket-felmérése például azt állapította meg, hogy tíz amerikai közül négy tudomásul veszi, hogy a 60W / 40W-os fokozatos megszüntetés küszöbön áll, és hogy 65 százalékuk szerint valószínűleg váltani fognak a lámpákra a három másik forrásból származó lehetőség közül. (halogének, CFL-k és LED-ek). Bármelyik hibaarányt tulajdonítanak az ilyen jelentéseknek, nyilvánvaló, hogy a világítási ipar és a kapcsolódó szakmák jelentős fogyasztói oktatási kihívással néznek szembe, de ezt lehetőségként is lehet értelmezni.
Tíz felnőtt közül mindenki nagyon jól ismeri a hagymákat a fokozatos megszüntetés után.
Forrás: Lutron Electronics, „A fogyasztók ismerete a 60–40 közötti kiesésről és a tompításról” (2013)
Tíz felnőtt közül mindenki nagyon jól ismeri a hagymákat a fokozatos megszüntetés után.

“El sem tudom képzelni, hogy érdekesebb idő lenne a világítási üzletben, mint a 2014-es és a ’15-es év” – mondja Terry McGowan, az Amerikai Világítási Szövetség (ALA) mérnöki és technológiai igazgatója és a Lutron legutóbbi testületének előadója. “Azt hiszem, az egész világ meg fog változni, és közvetlenül a közepén leszünk.”
A matrica sokk – McGowan szerint – széles körben fog reagálni a vásárlókra, akik nem követik a jogszabályokat, de most az alternatív lámpaopciók árait látják el a boltokban. Eddig a világítási ipar és a nonprofit szervezetek feladata volt elmagyarázni, hogy a jobb energiateljesítmény és a hosszabb lámpa élettartam több mint ellensúlyozza az előzetes költségeket. “Nem sokan tudják, hogy az EISA-ban 10 millió dollárt [évente] különítettek el oktatásra, de ezt soha nem használták fel.” – mondja McGowan. A DOE tájékoztató erőfeszítései alapján, amely szerint „nem elég ahhoz, hogy akár fellendülést is elérjen”, az érdekképviseleti csoportok, mint például a LUMEN (Világosság megértése egy hatékonyabb nemzetért) koalíció, vállalták a nyilvánosság tájékoztatását.