Állapotjelentés: Vita az AMA kék fényéről


A világítási közösség reagál az American Medical Association figyelmeztetésére a kékben gazdag LED-ek használatáról.
Katharine Keane

Alex Hall / Detroiti közvilágítási hatóság jóvoltából
A 2016. júniusi éves ülésén az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) bejelentette, hogy új irányelveket fogad el a LED-technológia kültéri alkalmazására vonatkozóan, mivel „potenciális káros emberi és környezeti hatásokat” látott. a szervezet „Útmutató a nagy intenzitású utcai lámpák káros hatásainak csökkentéséhez” nyilatkozat, amelyet részletesebben az AMA H-135.927 hivatalos szakpolitikai nyilatkozata részletez: túlzott álmosság, károsodott nappali működés és elhízás. ”Az AMA Tudományos Tanácsa által készített,„ A fénykibocsátó dióda (LED) közösségi világítás emberi és környezeti hatásai ”című, 2016. évi jelentés (2-A-16) következtetései alapján. & Közegészségügy (CSAPH), az AMA nyilatkozata figyelmeztette, hogy a kékben gazdag LED-ek használata riasztást okoz mind a világításban, mind az egészségben ápolási beállítások, bár különböző okokból.

Az eredményül kapott történet messzemenő volt, felhívva a figyelmet olyan nagy hírforrásokon, mint a CNN és ​​a The Washington Post.

A kérdés
Az AMA H-135,927 hivatalos politikai nyilatkozata (a CSAPH 2-A-16 jelentés eredménye) három kulcsfontosságú pontot sorolt ​​fel:
• Az AMA támogatja a megfelelő átalakítást a közösségi alapú LED-világításra, amely csökkenti az energiafogyasztást és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.
• Az AMA arra ösztönzi a kékben gazdag környezeti megvilágítás minimalizálását és vezérlését, hogy a lehető legkisebb kék fénykibocsátást használja a vakító fény csökkentésére.
• Az AMA ösztönzi a 3000K vagy alacsonyabb világítás használatát kültéri létesítményekben, például az utakon. Az összes LED-es világítást megfelelő árnyékolással kell ellátni, hogy minimalizálják a vakító fényt és az emberi és környezeti káros hatásokat, és fontolóra kell venni a LED-világítás tompított képességének kihasználását csúcsidőn kívüli időszakokban.

Miközben az AMA elismeri, hogy a LED világítás csökkenti az energiafogyasztást és a fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodást, a szervezet „Útmutató a nagy intenzitású utcai lámpák káros hatásainak csökkentéséhez” (H-135,927 irányelv) nyilatkozatában felszólította a tagországokat, hogy „álljanak szembe a fényszennyezés ellen” és [ösztönözni] a közvélemény figyelmét az átható éjszakai világítás káros egészség- és környezeti hatásairól. ”A H-135,927 szakpolitikai nyilatkozat azonban nem foglalta magában a világítási közösség szakértőinek és kutatóinak bevonását, akik tudományos ismeretekkel és alkalmazási tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. . Az AMA helyzetmeghatározását a „2005 és 2016 között [a] PubMed és a Google Scholar adatbázisokban közzétett kutatási cikkek felhasználásával állítottuk elő, amelyek a„ fény ”,„ világítási módszerek ”,„ „szín”, „fototimuláció” és „káros hatások” kifejezéseket használják, “a” cirkadián ritmus / fiziológia / sugárzási hatások “,” sugárzási dózis / hatások “,” alvás / fiziológia, “” ökoszisztéma “,” környezet “és” környezeti monitorozás “” kombinációjában, a jelentés módszereiben leírtak szerint . Noha a jelentés megjegyzi, hogy „további információkat és perspektívákat szolgáltattak a terület elismert szakértői”, a világítási közösség szakmai szövetségeinek, a Világító Mérnöki Társaság (IES) és a Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége (IALD) szakértelme nem volt kikérték.