Egy-egy Denise Fong-tal


Az igazgató a seattle-i Candela világítási cégnél.
Írta: Elizabeth Donoff

Belsőépítészként a Washington Állami Egyetemen szerzett diplomát szerzett Denise Fong, aki kezdetben a belső terek elől kezdte a világítást. A Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége gyakornoki programban való részvétel új perspektívát adott neki és a világítási közösség keresztmetszetének. A korai tapasztalatok Fong-nál maradtak, mivel ő felvázolta karrierjét az egészségügyi világítás és a fenntarthatóság területén. Segítettek neki a Candela világítási gyakorlatának építésében az elmúlt 18 évben, amely a Seattle-i Sparling területmérnöki cég részlege.

Hogyan látja az építészet és az építészeti világítás kapcsolatát?
A tervezés sok területén az épített környezet körül konvergencia zajlik. Úgy gondolom, hogy a fenntarthatóság felelőssége az, hogy közelebb húzzunk minket és elmossuk a vonalakat az egyik tudományterület kezdete és a másik megállítása között.

Vannak olyan tervezők, akik befolyásoltak téged, amikor először kezdett el világítani?
Jules Horton. Jim Nuckolls. Jeff Milham. Lesley kerék. Howard Brandston. Abban az időben nem igazán értettem, hogy ezek a valódi világítási tervezők első generációja. Itt ültem a konferencia teremben, hallgattam őket. Utólag felismerve, milyen fantasztikus lehetőség volt.

Mi lenyűgöz téged a fényben?
Az immateriális jellege. Szinte minden nap megtanulok valamit a fényről, annak reakciójáról az anyagokkal, formákkal vagy formákkal. Ez arra készteti, hogy visszatérjek az irodába, hogy megnézzem, mi új dolgot fogunk kideríteni ma.

Hogyan változott a szakma azóta, hogy először kezdett dolgozni?
A legérdekesebb változás az a tény, hogy manapság az emberek megértik, miért van szükségük világítási tervezőre. Amikor elkezdtem dolgozni, sokkal több időt töltöttünk azzal, hogy elmagyarázzuk, miért szükségesek a mi szolgáltatásainkra.

Hogyan jellemezné, hogy mit csinál egy világítási tervező?
Az építészmérnöki csapat részeként felelősségünk annak biztosítása, hogy a világítási környezet látványminőségének látása megvalósuljon.

Milyen tanácsot adna egy fiatal tervezőnek?
Keressen módszereket arra, hogy többet megtudjon a világításról utazás, kísérletezés és mások által végzett tevékenységek tanulmányozása révén.

„Még mindig izgatott vagyok, amikor egy éppen befejező projekten megyek, és bekapcsolják a lámpákat, és úgy néz ki, mint amilyennek képzeltem. Nagyon szeretem látni. Olyan ez, mint: “Wow, éppen ez volt az, amire gondoltam, hogy lesz.” ”
– Denise Fong, igazgató, Candela