Egy-egy Derek Porterrel


Interjú Derek Porter Stúdió igazgatójával és az MFA világítási tervezési program igazgatójával a Parsons The New Design Designban.
Írta: Elizabeth Donoff

Derek Porter
Daniel Shea
Derek Porter

Több mint egy évtizede Derek Porter egyesítette a gyakorlati világot és az egyetemi közösséget, ugyanakkor a Derek Porter Stúdió igazgatójaként és az MFA világítási tervezési program igazgatójaként a Parsons The New School of Design Iskola Épített Környezetvédelmi Iskolájában. Szellemi törekvéseinek gyökere mindig is alapvető érdeklődés volt a térbeli érzékelés iránt. Porter korai befolyásként beszámítja az első munkáltatóját, Bruce Yarnell világítótestet. És akkor ott van a fényképezés. “Ez lehetővé teszi számomra, hogy lépjek ki a gyakorlat határain, és olyan módon vizsgáljam meg a fény és az észlelés témáját, amit a gyakorlat nem tesz lehetővé” – mondja. Ez a pozíció segített neki elérni a világítástervezők következő generációját, és megtanította őket, hogy ne csak a műszaki, hanem a humanitárius erőfeszítésnek is tekintsék a világítást.

Hogyan határozná meg a világítási oktatást?
A fény, a tér és az emberi érzékelés műszaki, esztétikai és szellemi vizsgálata. Ez különféle eszközökön keresztül történik, ideértve az akadémiákat és a gyártói képzést. Mindkettőnek van értéke, de különböznek egymástól.

Milyen tulajdonságok teszik a jó tanárt? Egy jó tanuló?
Nincs sok különbség a tanár és a diák között. Mindkettőnek nagy szenvedélyt és motivációt kell fektetnie egy téma iránti kíváncsiságba, majd szigorúságba a munka iránt, amelynek végtelen kérdéseire törekszik.

Melyek a mai kihívások a világítási oktatás előtt?
Minden intézménynek van logisztikai kihívása, amellyel szembenéz a költségvetéssel, toborzással, felvétellel stb. Szemben. A nagyobb kihívás az, hogy miként lehet ezeket a körülményeket megtanítani a tervezési innovációra.

Szüksége van-e kritikusabb párbeszédre és megbeszélésre az építészeti világítástervezés területén?
Igen, teljesen. Az építészeti világítástervezést általában műszaki kereskedelemként tanítják. Bizonyos arénákban ez rendben van, de nem csak ez lehet a tanítás módja. Több intézményre van szükségünk, amelyek nagyobb intellektuális megközelítést alkalmaznak a kreatív tanulásban.

Hogyan tükröződnek a szakma változásai a világítás tanulmányozásában és tanításában?
A technológiával, a média alkalmazásokkal, a vezérlőkkel és a rendeletekkel kapcsolatos időközi változások folyamatos újrakalibrálást igényelnek a tanításunkban. Vannak azonban a fénynek a térbeli geometria, a fizika és az emberi szempontok szempontjából is alapvetõ és változatlan aspektusai. Azokra az alapvető tudnivalókra kell összpontosítanunk. •

Milyen örökségeket kell fenntartani a Parsonsnál?
Parsons hosszú távra keresi az ipar pályáját, növeli az ipar szellemi kapacitását, és kísérletezik azzal, hogy ez mi történhet az akadémián belül.

Van egy szöveg, amely hatással volt a fény gondolkodására?
Steven Holl rögzítése

, Bernard Tschumi Event-Cities 3, Zumthor Peter gondolkodási építészete és Juhani Pallasmaa írásai. Ezek mind építészek, akik a fegyelemükön túl gondolkodnak, gondolkodnak az emberi érzékelési kapcsolatokról, az építészet, a tér, a fény stb. Dinamikus aspektusairól.
Mit gondolsz a világítási alaptanterv kidolgozásáról?
Úgy gondolom, hogy ez jó ötlet, azzal a megértéssel, hogy a tanulási célokra és az alapvető kérdésekre összpontosítja a fény szempontjából. Egyáltalán nem szabad előíró jellegűnek lennie.

Van-e elegendő támogatás az oktatáshoz a világítás közösségén belül?
Azt hiszem, határozottan van még szükség. Mi ez és hogyan valósul meg, nem tudom. A Világítási Tervezők Oktatási Bizalmának Nemzetközi Szövetsége és a Világítási Oktatás Nuckolls Alapja sokat tesz. Jó, ha két ilyen szervezet van, amely befolyással és tisztelettel rendelkezik az iparban, és finanszírozza őket, amelyek rajtuk keresztül mennek keresztül. Ennek a két szervezetnek azonban nagyon sajátos érdekei vannak és iránymutatások vannak a támogatási lehetőségeikkel és bizonyos típusú kezdeményezésekkel kapcsolatban, amelyek finanszírozása elsősorban érdekli őket. Vannak hiányosságok, amelyeket ki kell tölteni. Ez komplikált; nincs egyszerű válasz.

Létezzen valamiféle hivatalos szervezetet a világítási oktatók számára?
Pár éve vitatkoznak erről. Nem egyértelmű, hogy a vita merre tart, de van közös érdek, vagy legalábbis érdeklődési kör áll fenn azzal a gondolattal, hogy az akadémikusoknak ez a szervezeti összpontosítása hasznos lehet. Az akadémia nagyon más igényt szolgál fel, mint a szakmai szervezetek, amelyek nagyrészt az ipar marketing érdekeit szolgálják. A világítási oktatók új szervezetének létrehozásával kapcsolatos nagy kérdés a logisztika, a finanszírozás és a menedzsment igényeihez kapcsolódik.

Milyen tanácsot adna egy fiatal világítási tervezőnek?
Őrizze meg kíváncsiságát munkája iránt; alapvető fontosságú a kreatív elmék számára. Ha mindig úgy pozícionálja magát és munkáját, akkor mindig motiválnia kell a növekedést és valami új tanulását.

„Az oktatásban alapértelmezés szerint könnyű előkészíteni