Egy-egy Domingo Gonzalez-szel


Interjú Domingo Gonzalez-vel, a Domingo Gonzalez Associates építészvilágítási tervezőjének vezetőjével
Írta: Elizabeth Donoff

Laura Barisonzi
Mint oly sok világítótervező, a Domingo Gonzalez nem úgy döntött, hogy ilyen lenne. 1978-ban a New York City City College-ban végzett építészmérnöki program után nyáron rajzolási munkát végzett Evans & Hillmannnál. Ott segített a belső csoportban, és amikor ez a csoport elszaporodott, felkérték, hogy maradjon és világítson meg. Innen 1985-ben alakult ki a saját gyakorlata, a Domingo Gonzalez Associates, amelyben kevés határ van az építészet és a világítás között. Mint Gonzalez azt mondja: „Mindig tervezőként láttam magam, aki előfordul, hogy a világítással foglalkozó tervező szakember”.

A tervezés mely területei befolyásolják Önt?
A forma rajongója vagyok minden formájában. Az építészet a termék tetején és a főzésen felül a lista tetején. Óriási párhuzamokat látok a tervezés és a főzés között.

Milyen szöveg befolyásolta a gondolkodást?
Számos, de Robert Venturi Komplexitása és Ellentmondása (1966) a 20. század egyik legfontosabb építészeti disszertációja. A sok tanulsága az, hogy a történelem jobb megértése elősegíti a munkánk tájékoztatását és gazdagítását.

Hogyan írja le, mit csinál egy világítási tervező?
Lehet, hogy problémamegoldó. A fennmaradó rész a szabályok, taktikák és technikák megértése a kívánt megoldáshoz.

Lehetséges-e ez a tervezési vagy világítási filozófia?
Van egy lágy helyem a képregényekhez. Az ideális projektem sminkje olyan, mint a Rendkívüli Úrok Ligája: Ott van az építészeti hős, a mérnöki hős, a tájhős, a világítási hős stb., És minden hős egyesíti erőit erre a nagyszerű „The Project” küldetésre.

Hogyan befolyásolta a világítási technológia fejlődése munkáját?
A világítási formatervezés mint szakma fejlődése mindig elválaszthatatlanul kapcsolódott a világítási technológia fejlődéséhez. Visszatér a világítás és a főzés közötti analógiához. A jó séf szinte bármilyen körülmények között fantasztikus ételt készít bármilyen hozzávalóval. Bármely jó tervezőnek vagy jó világítási szakembernek képesnek kell lennie arra, hogy ugyanezt tegye. •

„Mindig egynél több megoldás létezik. Ez azt jelenti, hogy a tervezőnek hajlandónak kell lennie a projekt felfedezésére, megvizsgálására és utazásként történő megjelenítésére. ”- Domingo Gonzalez, a Domingo Gonzalez Associates alapítója és igazgatója az Associates Architecture Lighting Design-ban

A SZERZŐRŐL
Elizabeth Donoff Elizabeth Donoff
Elizabeth Donoff az építészeti világítás (AL) nagyszerkesztője. 2006 és 2017 között főszerkesztőként szolgált. 2003-ban csatlakozott a szerkesztőséghez, és vezető szerepet játszik a világítási közösségben olyan iparági rendezvényeken, mint például a Lightfair és a Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége éves felvilágosító konferenciája, és kétszer bíróként szolgált a New York City Department (IESNYC) Lumen Award programjának világító műszaki társaságán. 2009-ben megkapta az IESNYC Brilliance díját az elkötelezett szolgáltatásért és a New York City világítási közösségének nyújtott hozzájárulásért.