Egy-egy George Brainarddal


Írta: Elizabeth Donoff

Colin M. Lenton

Míg a fény és fotobiológiai kapcsolatai viszonylag új vitát jelentenek a világítás tervezésében, ez egyáltalán nem új kutatási terület. A kutatás élvonalában az elmúlt 30 évben George Brainard, Ph.D., a Philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemen alapuló úttörő a területen. A gerinces fajok körüli cirkóiánus neuroendokrin és neuro-viselkedésbeli válaszreakcióinak vizsgálata 2001-ben vízgyűjtő pillanathoz vezetett. Ez volt az, amikor Brainard és csapata közzétette az emberek melatoninszabályozásának akcióspektrumát: Bizonyítékok egy új cirkadi fotoreceptor számára, amelyben a A tudósok mélyrehatóan vizsgálták az emberi szem fiziológiáját, hogy megkíséreljék tisztázni, hogyan érzékeli a fény a fényt, és hogyan alakítja azt hormonális reakcióvá. Ez a kutatás a következő évben – a Brown Egyetem Berson laboratóriumában és a John Hopkins Egyetem Hattar laboratóriumában – a játékban megváltoztató felfedezéshez vezetett a szem belső fényérzékeny ganglionsejtjeinél, egy olyan fejleménynél, amely egy rést egy területet beillesztett a mainstream tudományba, és megváltoztatta a tervezők gondolkodását a fényről, az emberekről és a térről.

Mi lenyűgöz téged a fényben?
Olyan erős és hasznos, mint a fény, megdöbbentő, hogy keveset tudnak.

Milyen szöveg befolyásolta a munkádat?
Kendric Smith fotóbiológiai tudománya (Springer, 1989). Megállapította a technikákat, a technológiákat és a gondolkodást, amelyet meg kell tennie egy ilyen gondos, ellenőrzött munka érdekében. Ez [egyben] megmagyarázza a nyomozók számos hibáját; történt néhány drámai kudarc.

Mikor észlelte a világítási közösség, hogy a fény és annak fotobiológiai hatásai befolyásolták tervezési munkájukat?
Ez a legfontosabb felfedezések progressziója. Az egyik az Országos Egészségügyi Intézetben az 1980-as demonstráció, amely megmutatta, hogy a fény elnyomhatja az egészséges emberek melatoninját. 2001-ben közzétettük Action Spectrum című cikkünket, amelyet gyorsan a fényérzékeny ganglionsejtek felfedezése követte a következő évben.

Mi a világítás-kutatás leginkább félreértett aspektusa?
Szükségünk van bizonyítékokon alapuló világításra a tervező közösségben, valamint az építészeti és világítási tervezési alkalmazásokat hitelesítő kutatásokra, mivel azok a fény alapvető egészségügyi hatásaira vonatkoznak.

Mi a világítás kutatásának jövője?
Először az alapok területén sok tennivaló van – mi a mögöttes biológia? A második aréna az alkalmazások. Fejleszteni kell a bizonyítékokon alapuló információkat.

„Figyeltem, hogy a világítástervezők hogyan kezdtek megérteni, hogy a fény klinikai alkalmazásokkal járhat, például téli depresszió vagy alvászavarok esetén, és hogy valami reális minden építészeti térben. Valójában ez a két különböző közösség [formatervezés és az orvostudomány] különféle szakaszaiban gondolkodik és küzdenek a felmerülő bizonyítékokkal, amelyek szerint a fény befolyásolja az emberi egészséget. ”- George Brainard, a Fénykutatási Program igazgatója, a neurológiai professzor, a Jefferson Medical College, Thomas Jefferson Egyetem