Egy-egy Gerd Pfarré-val


Interjú Gerd Pfarré világítási tervezővel, a Pfarré Lighting Design munkatársával, München
Írta: Elizabeth Donoff

Gerd Pfarré, aki nem korlátozódik a hagyományos oktatásra vagy gyakorlatra, a természet és az utazás iránti szeretetét alapozza meg világítási tervezőként. Asztalos és szekrénykészítő képzés vezetett az építészet, a belső terek és a világítás tudományáraihoz. Miután eredetileg szabadúszó tervezőként dolgozott, 1983-ban csatlakozott az Ingo Maurer műhelyéhez Münchenben, mint az egyik első tervezői alkalmazott. Pfarré 13 évig együtt dolgozott a világítási maestro-nál, amelyet mentorának számít, mielőtt saját stúdióját megalapította Münchenben. Tekintettel Pfarré intenzív szenvedélyére a kreatív folyamat iránt, kétségtelenül ő a világítási formatervezés egyik legegyedibb elme között.

Mi érdekli a fényt?
Az a varázslatos pillanat, amikor a lámpákat először kapcsolják be.

Úgy látja, hogy az építészet és az építészeti világítás külön tudományág?
Ezek egy tudományág. A fény mindent láthatóvá tesz. Várom azt a napot, amikor az emberek megértik, hogy a gondolkodás tervezői vagyunk.

Van egy szöveg, amely befolyásolta a fény gondolkodását?
Van egy kanadai First Nation legenda, melynek neve „A holló ellopja a fényt”. Ez arról szól, hogy miként készültek a csillagok, az ég és a nap.

Tanácsok egy fiatal világítási tervezőnek?
Égje az ujjait, miközben az átkozott fali lámpatestre fókuszál. Tanulja meg egy ötlet papíron történő firkálását, miközben valakivel beszél.

A megvilágítás melyik aspektusát szeretné látni, ha nagyobb figyelmet fordítana rá?
Több vitát kell folytatni a világítás minőségéről, különös tekintettel a vizuális kényelemről, és arról, hogy az új világítási technológiák hogyan reagálnak, és mit nem. A világítás nem csak a mennyiségről szól.

Hogyan bővítették az új világítási technológiák a tervezési lehetőségeket?
Szignifikánsan. Intelligensen tudjuk használni a fényt. Az intelligencia azonban nem feltétlenül segíti az alkotót.

Hol látod a világítás tervezését?
Remélem, hogy több ügyfél megérti a reális díjak fizetésének előnyeit a professzionális formatervezési szolgáltatásokért, és az úgynevezett „alkalmazott kreativitást.” tényleg meg tudjuk csinálni. •

„Amikor egy projekten dolgozom, könnyű, nem pedig termékre gondolok. Ez a becsületes és kreatív módszer a tervezési munkához való megközelítéshez. ”- Gerd Pfarré, igazgató, Pfarré Lighting Design, München

Elizabeth Donoff az építészeti világítás főszerkesztője.
A SZERZŐRŐL
Elizabeth Donoff Elizabeth Donoff
Elizabeth Donoff az építészeti világítás (AL) nagyszerkesztője. 2006 és 2017 között főszerkesztőként szolgált. 2003-ban csatlakozott a szerkesztőséghez, és vezető szerepet játszik a világítási közösségben olyan iparági rendezvényeken, mint például a Lightfair és a Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége éves felvilágosító konferenciája, és kétszer bíróként szolgált a New York City Department (IESNYC) Lumen Award programjának világító műszaki társaságán. 2009-ben megkapta az IESNYC Brilliance díját az elkötelezett szolgáltatásért és a New York City világítási közösségének nyújtott hozzájárulásért.