Egy-egy Jean Sundinnal


Interjú Jean Sundin világítási tervezővel, a Visual Interaction Office alapítójával és vezetőjével.
Írta: Elizabeth Donoff
Jean Sundin, a Visual Interaction Office alapítója és igazgatója
Adam Tetzloff
Jean Sundin, a Visual Interaction Office alapítója és igazgatója

A Virginia Nemzetközösségi Egyetemen (VCU), a Richmond állambeli belsőépítészeti program kitüntetéssel végzett diplomáját Jean Sundin szakmai pályafutása során a legrangosabb világítási tervezési gyakorlatoknál dolgozott – a Mintz Lighting Groupnál, Claude R. Engle világítási tanácsadónál, és George Sexton Associates. Az 1990-es évek végén férjével / üzleti partnerével / világítástervező munkatársával, Enrique Peiniger-rel New York Citybe költözött és saját vállalkozást alapítottak – a Visual Interaction Office-t (OVI). Idővel létrehoztak egy nemzetközi munkaportfóliót, amelyet a részletekre való figyelem és a mélyreható tervezési kutatás jellemez.

Ön a megvilágítást és az építészetet külön tudományágaknak tekinti?
Különböző, de párhuzamosak. A munka elvégzéséhez mindkét tudományterület szükséges az egész részeként. A világítás az építészet varázsa. Ugyanakkor látható és láthatatlan.

Volt-e olyan személy, aki benyomást keltett rád, amikor a világításba kezdett?
Két ember jut eszembe. Az első Han Schröder. A VCU professzora volt. Utrechtben (Hollandia) nőtt fel, abban a házban, amelyet édesanyja 1924-ben Gerrit Rietveld építész megbízást adott – a Schröder-házra. Igényes professzor volt és bizonyította, hogy a formatervezés nem csupán fantázia. A második személy Danielle Engle, III. Claude R. Engle késő felesége. Azt is igazolta, hogy az iparban volt egy nő, aki jelentős munkát végzett.

Mi lenyűgöz téged a fényben?
Lehetősége. Hogyan alakíthatja át a fény a teret?

Van egy szöveg, amely befolyásolta a tervezési gondolkodást?
Otl Aicher grafikus tervező írása. Nagyszerű kommunikátor volt az információkkal.

Szüksége van-e kritikusabb párbeszédre az építészeti világítástervezésben?
Teljesen. Úgy gondolom, hogy a világítás támogathatja az elmélet és a kritika különálló csoportját, építve például Richard Kelly munkájára.

Hogyan változott meg a világítási tervezés gyakorlata, mióta kezdett dolgozni?
A technológián kívül a kommunikáció közvetlensége. A probléma az, hogy a formatervezés természete nem azonnali folyamat.