Egy-egy Linnaea Tillett-tal


Interjú Linnaea Tilletttel, a Tillett Lighting Design Associates alapítójával és igazgatójával
Írta: Elizabeth Donoff

Jesse Dittmar

A Linnaea Tillett tájfényvilágító. Ez egy pont, amelyet ő nagyon világosan megfogalmaz, és az a súlyosságából fakad, amellyel megközelíti munkáját. A New York-i nőtt fel, Tillett kíváncsi volt mindent körülötte, és a veleszületett kíváncsiság vezetett rá a világításhoz. Az üzletfrontok és a kijelzővilágítás érdeklődése alapján egy ideig Brian Thompson mellett dolgozott, mielőtt 1983-ban megalapította volna a saját cégét. De a belső tereken túl akart átjutni és többet megértett a közvilágról. Ez visszavezette az iskolába, hogy Ph.D. a környezeti pszichológiában. Ma portfóliójában olyan változatos projektek találhatók meg, amelyek vezető építészekkel és tájépítészekkel rendelkeznek, amelyek mindegyikének közös menete van – a felelősség, ha a nyilvános birodalomban dolgozik, és megvilágítja azokat a tereket, amelyeket az emberek éjjel használnak.

Hogyan látja az építészet, a világítás és a táj kapcsolatát?
Nem tudom, hogyan lehetne megtanítani a világítási tervezőket tájfényvilágítás-tervezőkre, ha nem a tájképeket tanítottad; össze vannak kötve, ugyanazon élmény különböző fázisaival.

Mit gondolsz az éjszakáról?
Amikor olyan tereket tervez, amelyeket az emberek órák után foglalnak el, meg kell értenie, hogy ez egy másik pszichológiai és érzékelési tér. Az éjszaka birodalom, saját szabályaival. Ez egy folyamat, nem esemény.

Melyek a szabadban történő munka kihívásai?
Rugalmasnak és alkalmazkodóképességnek kell lennie. Vannak olyan dolgok, mint például az időjárás, amelyeket egyszerűen nem tudsz ellenőrizni.

Hogyan változott meg gyakorlata?
Az ügyfelek jobban tudatosítják a kérdéseinket, amelyekkel foglalkozunk, például a színhőmérsékletet és a fénytörést. Ennek eredményeként eltérően vesznek részt a projekt párbeszédében.

Van tervezési filozófiája?
Keresse meg a költészetet a tájban, és tökéletesítse azt. Óvatosan ügyeljen a működésre és támogassa azt. Győződjön meg arról, hogy a nyilvános éjszakai tér jól érzi magát.

Milyen tanácsot adna egy fiatal tervezőnek?
Menj ki és nézd meg. Nézze meg a talajt, és megértse, mi ez, hogyan változik. Nézze meg a fákat és hogyan gyökerezik a gyökerek a járda alatt. Nézze meg a tájat és ölelje át. •

„Feszültség mutatkozik abban a gondolatban, miszerint a városi világítás egyszeri jellegű, és mit jelent valójában a tartós dolgok bevezetése.” – Linnaea Tillett, a Tillett Lighting Design Associates alapítója és igazgatója

A SZERZŐRŐL
Elizabeth Donoff Elizabeth Donoff
Elizabeth Donoff az építészeti világítás (AL) nagyszerkesztője. 2006 és 2017 között főszerkesztőként szolgált. 2003-ban csatlakozott a szerkesztőséghez, és vezető szerepet játszik a világítási közösségben olyan iparági rendezvényeken, mint például a Lightfair és a Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége éves felvilágosító konferenciája, és kétszer bíróként szolgált a New York City Department (IESNYC) Lumen Award programjának világító műszaki társaságán. 2009-ben megkapta az IESNYC Brilliance díját az elkötelezett szolgáltatásért és a New York City világítási közösségének nyújtott hozzájárulásért.