Egy-egy Philip Gabriel-kel


Interjú Gabriel Mackinnon világítótestek cégével és alapítójával.
Írta: Elizabeth Donoff

John Kealey
Philip Gabriel, aki több mint 40 éve gyakorolja az építészeti világítástervezést, nem csak a világítás fejlődésének szemtanúja volt, hanem élte. Tíz évig New York-ban végzett munka után a kanadai Ottawába költözött, és 1974-ben alapította cégét, ma Gabriel Mackinnon néven ismert. A Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége (IALD) 1998 és 1999 közötti elnökeként, valamint a 2007-es IALD Education Trust elnökeként aktív szerepet játszott a világítás szakmai lábnyomának kialakításában. A tapasztalatok és tudás átadása a tervezők következő generációjának mindig központi szerepet játszott Gabriel megközelítésében; ezt a saját cégében és Andrew Mackinnonnal való partnerségében bizonyítja. És valaha maga a hallgató, a világítási oktatás iránti elkötelezettsége szerzett neki kollégáinak tiszteletét világszerte.

Mi lenyűgöz téged a fényben?
Annak módja, ahogyan az árnyékok és a reflexiók felfedik a dolgokat, hogy a fény hogyan tér át a térben.

Ma az ügyfelek kifinomultabbok?
Húsz évvel ezelőtt a világítási tervezőt felvették az építész. Most sokan a végfelhasználónak vagy az építészek bérbeadását végző személynek dolgoznak. Aláírják a csekkeket; Hatalmas különbséget tesz.

Van világítási tervezési filozófiája?
A legjobb világítási megoldások azok, ahol a fény teret ad fel, anélkül, hogy bármire figyelmet fordítana. Az a gondolat, hogy maga a fény szinte semmi. Időnként látunk forrást, de nem látunk fényt. Látjuk, mit csinál a fény, mit fejt ki, és mit befolyásol.

A világítás tervezésének félreértett aspektusa?
A világítási számítások szerepe. Fontos szempontjai annak, amit csinálunk, de nagyon másodlagos ahhoz, amit a világossággal teszünk az űrben.

Ahogyan a félvezetők és az elektronika világa belép az arénába, hogyan fog kinézni a világítási ipar?
A változás elkerülhetetlen, mivel a termékek inkább „elektronikává”, mint „elektromosá” válnak. Az elektronika az a chipek által vezérelt termék. A jövőben előfordulhat, hogy a termékeknek nincs vezetéke és csatlakozója, vagy hogy azokat vállalkozó telepíti. És a termék-forgalmazás hálózatának radikálisan meg kell változnia.

Ön szerint mit kínál az új világítási technológiák a tervezési képességük szempontjából?
Annyira nagy hangsúlyt fektetünk a fényforrásra, sőt, még jobban elragadtatunk a fényforrásról, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy maga a fény iránti érdeklődésünk nagyon fontos. Miután kijön ebből a forrásból és elkezdi a térrel dolgozni, az összes tervezési alapelv gyakoroltak továbbra is igazak.

„Bármely szakma erős tudományos alapokkal rendelkezik; ez tartja össze. A világítás olyan fiatal és szétszórt. Szükségünk van egyetemi diplomara a világítás tervezésében. Nem lehetünk továbbra is elégedettek az emberekkel, akik csak kis apró világítási tapasztalatokkal járnak az építészet, a belső és a színházi iskolákból. Csak 20 plusz program van világszerte, amelyek valamilyen megvilágítási fokozatot kínálnak, és csak hét az Egyesült Államokban. Segítenünk kell a programok bővítésében. Alapvető fontosságú a szakma jövője szempontjából. ”- Phil Gabriel, igazgató és alapító, Gabriel Mackinnon, az építészeti világítás szakemberei