Egy-egy Robert Shook-lal


Interjú Robert Shook világítással, a chicagói Schuler Shook igazgatójával
Írta: Elizabeth Donoff
Robert Shook, a Schuler Shook világítótestet gyártó cég igazgatója
Joshua Albanese
Robert Shook, a Schuler Shook világítótestet gyártó cég igazgatója

Robert (Bob) Shook sikeresen navigált egy 40 éven át tartó karrierjét a színházi és építészeti világítás területén. A középiskolában a színházi szerelmeseinek köszönhetően, Louisville-ben, a színpadi világítás és a produkció tervezése területén folytatott diplomát. Az 1970-es és az 1980-as évek elején Chicagóban dolgozott, és Duane Schuler világítótervező társával keresztezett ösvényeket, akiknek gyakorlata a színházon túl is terjedt. 1986-ban a kettő megalakította a Schuler Shook-t. A cég a kezdetektől kezdve egyedülálló kettős gyakorlatot fejlesztett ki a színházi tanácsadás és az építészeti világítási projektek árnyalatainak kezelésére, és azóta jelentősen meghaladta az eredeti Chicago és Minneapolis helyszíneit.

Mi vonzott téged a színházi világítástól az építészeti világításig?
A színházban készít egy műalkotást, és hat héttel később már eltűnt. Valami olyat terveztem, amely tartósabb.

Hogyan írná le, mit csinál egy világítási tervező?
Meghatározzuk a fény minőségét és mennyiségét az összes lakóhely számára. A jól megtervezett világítás javítja az építészetet és a környezetet.

Mi a világítás tervezésének folyamatos kihívása?
Jobb vizuális eszközökre van szükségünk. Néhány újabb grafikus alkalmazás egy kicsit megkönnyíti, de még mindig nagyon időigényes a megvilágítás pontos grafikus kommunikálása az építészekkel és az ügyfelekkel.

Mi izgatja Önt a világítástechnika fejlődésével kapcsolatban?
Évtizedek óta nagyon sok fényt akartunk elérni egy kicsit keserű dologból. Ez az oka annak, hogy az MR16-ok olyan népszerűvé váltak; jó minõségû sugárnyalábot tudnak előállítani egy kis nyílásból. Most ezt olyan könnyedén és sokféle tényezőben meg tudjuk csinálni: lyukak, négyzetek, vonalak, élek és sarkok.

Hogyan látja a világítási tervező szerepét a projektcsapatban?
A tervező csapat többi tagjával reagálunk, és kidolgozunk egy sémát. Azt akarom, hogy ők is megkapják a világítást.

Milyen tanácsot adna egy fiatal világítási tervezőnek?
Annak megértése érdekében, hogyan viselkedik a fény, légy állandó megfigyelője a fénynek és az árnyéknak. •

„A világítási szándék kommunikációjának képessége kulcsfontosságú tényező a világítási tervezői sikerében. Tudnia kell, kivel beszél. ”- Robert Shook, a chuai Schuler Shook igazgatója