Egy-egy Robert Sonnemannel


Interjú Robert Sonneman-nal, a Sonneman – A fény útja világító cég tervezőjével, alapítójával és tulajdonosával
Írta: Elizabeth Donoff

Udvariasság Sonneman

Robert Sonneman, amelynek családi gyökerei vannak a világítási üzletben, egész szakmai karrierjét – közel 50 évet – világítással és világítótestek tervezésével töltötte. A katonai szolgálat 19 éves korában történő befejezése után válaszolt egy hirdetésre a New York Times-ban egy világítási üzlet számára. Az üzlet George Kovacs Lighting volt, amelyet 1954-ben nyitottak meg. Sonneman Kovacsnál dolgozott, miközben főiskolai végzettségét a Long Island Egyetemen végezte, és segített Kovacsnak a gyár megnyitásában, a termékcsalád megtervezésében és vállalkozásának elindításában. 23 éves koráig Sonneman úgy döntött, hogy saját világítási társaságot indít. Az évek során a Sonneman több világítási vállalkozást fejlesztett ki és értékesített, de mindezek során a hangsúly mindig a tervezés és a kreatív folyamat volt.

Mi lenyűgöz téged a fényben?
A világítás végtelenül érdekes és hihetetlenül kihívásokkal teli terület, és széles körű ismereteket igényel a tervezés, a gyártás és az anyagok ismerete mind a mechanikai, mind a műszaki [forma] és most az elektronikus technológia területén. Ilyen széles anyagokkal, folyamatokkal és gyártási tapasztalatokkal foglalkozik.

Van tervezési vagy világítási filozófiája?
A középpontban modernista vagyok. Mindig arra törekedtem, hogy érdekes funkcionális megközelítést hozzon létre egy világítási kihíváshoz vagy egy mechanikai kihíváshoz.

Mit gondol, mi készít egy nagyszerű világítóberendezést?
A teljesítményről, az egyszerűségről és a mechanikai tökéletességről szól; ez mennyire képes elérni a funkcionalitást kiváló végrehajtással.

Mit gondolsz az innovációról a világítás területén?
A LED-ek mindent megváltoztattak. Ez elérhetővé, elérhetõvé tette. Számomra újjászületés. Nagyon sok időt, majdnem két évet töltöttem, csak megpróbáltam megismerni a LED-ek technológiáját és annak alkalmazását a munkánkban. Ez vezet a tervezésünkhöz, és lehetővé tette számunkra olyan méretarány és forma elérését, amely a LED előtt nem volt lehetséges.

Hogyan lehet fenntartani a termékminőséget, ha maga a technológia hat havonta vagy gyorsabban változik?
Valójában könnyebb. Saját táblákat gyártunk, és nagyon specifikus lencséket és reflektorokat tervezünk arra az alkalmazásra, amelyhez használjuk. A minőség fenntartása könnyebb, mivel nemcsak a technológia olyan fejlett, hanem minden automatizált is.

Melyek a LED-technológiával való munka jelenlegi kihívásai?
Az integráció kulcsa a világítási tudománynak. A vezérlés sokkal nagyobb kihívást jelent, mint maga a LED. Az elektronikusan kezelt információ, kommunikáció és szórakozás magában foglalja a hangulat és a megvilágítás minőségét, színét és intenzitását. Ez mind az intelligens vezérelt környezet szinkron alkotóeleme. Ez a következő kihívásunk: Hogyan vehetjük át ezt az elektronikus médiumot és kibővíthetjük az építészeti univerzumba? Önmagában nem a világítótestről szól; arról van szó, hogy el kell készíteni egy olyan mátrixot, amelyet bármilyen szintre fel lehet venni, bármilyen szintre, amelyet nem korlátoznak az olyan korlátozások, amelyek [korábban] a hagyományos vezetékeknél és elektronikánál voltak.