Egy-egy Roger Narboni-val


Interjú Roger Narboni világítási tervezővel, a Concepto igazgatójával
Írta: Elizabeth Donoff

Antoine Doyen
Roger Narboni úttörő. Képzőművészeti és villamosmérnöki képzettséggel 1978–80-ban New Yorkban élt, és elbűvölte a város 24 órás életét. 1981-ben visszatért Franciaországba, és a fényekkel kezdett dolgozni, hogy összehozza ezeket az érdekeket. Könnyebbnek találta a nyilvános térben való munkát, és elkezdett ezeket az ötleteket papírra helyezni. 1986–87-ben megalkotta a „conceptteur lumière” kifejezést – világító formatervező -, és előkészítette az utat a franciaországi világítástervezés gyakorlatához, a szó használatával, hogy meggyőzze másokat a terepen, és különösen a városi terek kialakításában és a a város éjszakai hangulata. 1988-ban megalapította a Concepto cégét. Több mint 30 éves karrierje során a világ számos részén dolgozott számos projekten, beleértve Párizs, Jeruzsálem, São Paolo és Kína Hangzhou főterveit. És az egyes projektek középpontjában az egyén és a fény tapasztalata áll.

Hogyan kezdje el a tervezési folyamatot?
A város és a városi objektum folyamata különbözik. Sok skálán kell működnie, a globálistól a bensőségesig.

Mi érdekli a fényt?
Ez egy nagyon kortárs anyag, és még mindig sokkal többet tudunk felfedezni róla.

Milyen különbségeket figyelt meg az emberek reagálására a fényre?
Az emberek vonzzák a fényt, de hiányzik a hangsúly a helyi fénykultúrára. A globalizáció egységességet, a világítás „McDonaldization” -át teremt. Össze kell gyűjtenünk, ha még mindig lehetséges, azokat a világítási kultúrákat, amelyeket elveszítünk. Ez az oka annak, hogy amikor egy projekten dolgozom, mindig ragaszkodom ahhoz, hogy együtt dolgozzak egy helyi partnerrel. Tanulni akarok tőlük, kultúrájuktól, történetüktől.

Mit szeretne látni a világításban, ami még nem történt meg?
Oktatási program, amely a városi világításra és a világítás fő tervezésére összpontosít. Nincs semmi ilyesmi, és szükségünk van ezeknek a területeknek szentelt oktatási programra.

Milyen tanácsot kínálna egy fiatal világítási tervezőnek?
Nevelje magát számos területen, kultúrában, technikában és megközelítésben. Ez egy hosszú folyamat. Makacsnak, de nyitottnak kell lennie. És soha ne dolgozzon egyedül: Ez egy multidiszciplináris terület, amely megköveteli a csapatmunkát. •

„A világítás olyan szakmává vált, amelyhez sok szaktudásra és sok speciális készségre van szükség.” – Roger Narboni világítási tervező, a Concepto igazgatója

Elizabeth Donoff az építészeti világítás főszerkesztője.
A SZERZŐRŐL
Elizabeth Donoff Elizabeth Donoff
Elizabeth Donoff az építészeti világítás (AL) nagyszerkesztője. 2006 és 2017 között főszerkesztőként szolgált. 2003-ban csatlakozott a szerkesztőséghez, és vezető szerepet játszik a világítási közösségben olyan iparági rendezvényeken, mint például a Lightfair és a Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége éves felvilágosító konferenciája, és kétszer bíróként szolgált a New York City Department (IESNYC) Lumen Award programjának világító műszaki társaságán. 2009-ben megkapta az IESNYC Brilliance díját az elkötelezett szolgáltatásért és a New York City világítási közösségének nyújtott hozzájárulásért.