Egy-egy Stephen Selkowitz-tal


A Windows és az épület boríték anyagainak csoportvezetője, valamint a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium építéstudományi vezető tanácsadója.
Írta: Elizabeth Donoff

Stephen Selkowitz
Noah Kalina
Stephen Selkowitz

Stephen Selkowitz több mint 35 éve élen jár az építészet, a napfényvilágítás és az energiateljesítményről szóló megbeszélések élvonalában. Fizikai diplomát végzett a Harvardon, majd folytatta diplomáját a CalArts-ban. A CalArts-ban és a SCI-Arc-ban tanítás közben saját tanácsadó céget alapított. A struktúrák hatékonyságának fokozására összpontosítva – a melegágy kérdése, mivel ez volt az energiaválság ideje – a kaliforniai Berkeley állambeli Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumba (LBNL), ahol egy új csoport, az épülettudományi szakember vezetésével Art Rosenfeld és Sam Berman fizikus kezdte megvizsgálni, hogy a tudomány hogyan kezelheti az energiaproblémákat. A csoport kutatásainak korai finanszírozásával az Energiakutatási és Fejlesztési Igazgatóságtól (amely az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának egyik elődügynöksége) a napfényvilágításra és a homlokzatteljesítményre összpontosított. Selkowitz több mint 20 éve vezette az LBNL épülettechnológiai osztályát, tovább folytatja a Windows és az épület borítékanyagok csoportvezetőjeként, valamint az épülettudomány vezető tanácsadójaként. Nem szabad alábecsülni hozzájárulásait, mivel hozzájárultak az energiahatékonysági koncepcióknak a kortárs épülettervezésbe történő integrálásához.

Találhatnak-e közös alapot az energiával kapcsolatos kérdések és a tervezés a világítási vitákban?
Az energia világában hajlamosak vagyunk egy négyzetméterenkénti wattra, kilowattóra és lábtörzsről beszélni. A világító világ másik oldalán szépségről, megjelenésről, később az egészségről, a jólétről és a teljesítményről beszélünk. Az érdekes kutatás zavarja ezt a hiányt.

Hogyan fejlődött a napfénykutatás?
Volt egy filozófiai és gyakorlati változás, amely a minimális kódok eredeti elképzelésétől a jelenlegi, árnyaltabb, fenntartható tervek felé történő elmozduláson alapszik.

Hol illeszkedik a fenntarthatóság a világítási beszélgetésbe?
Amikor a világítás-energia világban dolgozik, mindig a határok ellen küzd. Fontos, hogy a teljesítménygel kapcsolatos kérdések szélesebb körét vizsgáljuk meg. A fenntartható formatervezés nem csupán az energiamegtakarításról szól, hanem emberi tényezőket, kényelmet és termelékenységet is magában foglal.

Mi a legnagyobb változás, amelyet szemtanúja lehettek a rendszerek építésének gondolkodásában?
Olyan világban élünk, amely összetett és dinamikus. Az épületrendszerek a probléma és a lehetőség részei. Fontos kihívás az, hogy világítási és napfényvilágítási megoldásokat biztosítsunk az épület állandóan változó működési feltételeihez.

„A fizikai, mérhető és az észlelési világ közötti különbség valóban lehetőséget ad arra, hogy a technológiát előnyünkhöz használjuk. Nem szabad ürügynek mondani, hogy nem hozhatunk létre gyönyörű, jól megvilágított épületeket, amelyek szintén környezetbarátak. ”- Stephen Selkowitz, az épülettechnológiai osztály vezetője; Csoportvezető, Windows és Borítékanyagok Csoportja; és a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium építési tudományos tanácsadója