Élet és jólét: Hogyan befolyásolja a WELL épületstandard a tervezést?


A WELL épületstandard behatol az AE iparba, de milyen hatással lesz a tervező közösségre és magára a tervezési folyamatra?
Katharine Keane
Az Amerikai Belsőépítészek Társasága irodája 2017. júniusában elérte a WELL-Platinum minősítést.
Eric Laignel Photography
Az Amerikai Belsőépítészek Társasága irodája 2017. júniusában elérte a WELL-Platinum minősítést.
A New York Times újságírója, Robin Finn 2013 júniusában áttekintette a New York Cityben kialakuló lakossági tendenciát: „Hamarosan egy közeli szomszédságba érkezik: egy empátiás, többmillió dolláros otthon, amely passzív módon kezeli az utasok testét, mint egy templom”. „Egészségügyi központú otthonok, áron.” című cikk „A fenntartható ingatlanok második eljövetelében a zöld technológiát összeolvad a tápláló mindent körülvevő kényelmi szolgáltatásokkal, és beltérbe irányítja őket.”

A cikk az akkori viszonylag új Delos társaságot vizsgálja, amelyet „wellness ingatlan” vállalkozásnak neveztek el, amelyet Goldman Sachs volt ügyvezetõ Paul Scialla alapított. Csak néhány hónappal a The New York Times cikkét követően a Delos leányvállalatot, a Nemzetközi WELL Építési Intézetet (IWBI) indított, amely 2014 októberében nyilvánosságra hozta a WELL épületstandardot (WELL) – ez a program hat éve készült.

A program debütálása óta eltelt három évben 31 országban több mint 120 millió négyzetláb hosszúságú ingatlan-nyilvántartást regisztráltak vagy tanúsítottak a WELL szabványok szerint. Ugyanakkor a legtöbb tervező szakember nem érti, mi a WELL, vagy hogy ez hogyan fogja befolyásolni a tervezést és az építkezést.

Mi a WELL?
Delos szerint a WELL „a világ első építési szabványa, amely kizárólag az emberi egészségre és wellnessre összpontosít”. A program új normát képvisel a felelősségteljes építkezés területén, referenciaértékekkel és iránymutatásokkal az épületek tervezésére, amelyek elősegítik a fizikai, érzelmi és a lakosok mentális egészsége.

Scialla érdeklődése egy ilyen szabvány kidolgozása iránt felmerült, amikor észrevette a tanúsítási piac szakadékát, amikor munkáltatója – Goldman Sachs – energiaügyi és környezetvédelmi tervezési (LEED) vezetői pozíciót keresett irodaépületéhez. Az IWBI vezérigazgatója, Rachel Gutter elmondja: “Amikor először találkozott ezzel a tanúsítvánnyal az új térben, azt gondolta:” Ez valóban nagyszerű, de hol vannak az emberek ebben? ”

Összekapcsolva ezt az érdeklődést az egészséges épületekkel kapcsolatos kutatásával, Scialla úgy döntött, hogy korábban visszavonul a Goldman Sachs-tól, hogy a New York-i székhelyű Delos létrehozására összpontosítson. A wellness tanácsadó és ingatlanfejlesztő társaság fő célja „az emberek és az épített környezet metszéspontjának feltárása”. A társaság küldetésének nyilatkozata kijelenti: „Az épített környezetet eszközként tekintjük az emberi potenciál maximalizálására, és olyan környezeteket képzelünk el, amelyek javítson minket – mind proaktív, mind reaktív -, hogy jobban éljünk az egészséges életmód megválasztásával és az egészségügyi problémák megelőzésének elősegítésével. ”

Az IWBI-vel e kezdeményezések végrehajtása érdekében a WELL csapata arra törekedett, hogy megteremtse a szabványt, elsősorban „a meglévő kutatások kiterjedt irodalmi áttekintése révén” – mondja Gutter. “A piac által jelenleg alkalmazott változat egy háromfázisú szakértői értékelési folyamaton ment keresztül, amelyet [tervezői szakemberek, orvosok és tudósok készítettek].”

Az egyik ilyen szakértő Chad Groshart volt, az Atelier Ten globális környezettervezési tanácsadói világítási tervezési gyakorlati vezetője. „Ez az ötlet motivált, hogy valaki olyan szabványt próbált kiépíteni, amely ösztönözte az emberek számára a jó megvilágítást, és megteremtette a keretet az emberek jobb vizuális környezetének megteremtésére” – mondja Groshart.