Építészeti világítás: További kutatási eset


Lényegében a világítástervezés legújabb fejleményei megköszönik alapvető és alkalmazott kutatásokat, ám ennek a kritikus alapnak a fenntartásához további finanszírozásra van szükség.
Írta: Elizabeth Donoff

Amikor az építészeti világításról beszélünk, akkor az általában a szakma tervezési szempontjairól vagy a vezető cégek projektjeiről szól. Amit gyakran figyelmen kívül hagynak, az a tényező, amely a világítás előrehaladtát eredményezi: kutatás.

A kutatás általában két út egyikébe tartozik: alapvető és alkalmazott. A világítás területén az alapkutatás a fénytudományra összpontosít; a 19. század elején a világítás jelentős javulása az elektromosság, a fotometria és az új lámpaforrások fejlesztése terén történt. Időközben az alkalmazott kutatás olyan gyakorlati kérdésekre terjed ki, mint például a teljesítmény, a napfényvilágítás és a fenntarthatóság.

Nagy és nagyobb kihívások
A LED-ek és a szilárdtestek világításában (SSL) bevezetett fejlesztések az elmúlt 15 évben alapvető technológiai kérdéseket – szín, villogás, tompítás, fényerő, tükröződés, optika és kezelőszervek -, valamint a az alkalmazásokkal kapcsolatos kihívások, például a világítási mutatók és az új teljesítménykritériumok, amelyeket figyelembe kell venni a terek megvilágításánál. “Mindenki aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy csak egy fényforrás közül választhat.” – mondja Mariana Figueiro, a Világítási Kutatóközpont (LRC) igazgatója és a New York-i Troyban, a Rensselaer Politechnikai Intézet építész professzora. “Nincs más K + F . Minden LED-ek. Igen, energiahatékony, de elfogadják-e az emberek és tetszik? A LED-ek használatához számos emberi tényező kapcsolódik, amelyeket még nem tudunk. ”

Más világítási szakértők osztják a Figueiro aggodalmait. Robert Davis, a csendes-óceáni északnyugati nemzeti laboratórium (PNNL) vezető munkatársa, figyelmezteti, hogy a kutatóknak helyet kell biztosítani mind az új, mind a bevált vizsgálati területeken. Rámutat a „világítás úgynevezett„ nem látványos ”aspektusai iránti érdeklődésre, amelyet nagyrészt az ipRGC fotoreceptorok felfedezése okozott a századfordulón.” (Az IpRGC fotoreceptorok kritikus fontosságúak a cirkadián ritmusunk szinkronizálásához. fény; a többi fotoreceptor rudak és