Érdekképviselet a sötét után


A világ szerte a városokban kineveznek és választanak „éjszakai polgármestereket” éjszakai gazdaságuk előmozdítása érdekében.
Katharine Keane
Párizsban az éjszakai polgármester feladata az éjszakai élet iparának felhatalmazása és az infrastruktúra tervezésében való részvétel, például a Place de la République felújítása.
Xavier Boymond, jóvoltából Selux
Párizsban az éjszakai polgármester feladata az éjszakai élet iparának felhatalmazása és az infrastruktúra tervezésében való részvétel, például a Place de la République felújítása.
A történelem szerint a nappali és az éjszakai órákat különféle – sőt, egymásnak ellentmondó – személyekkel társították, ám a napi 24 órás megvilágítást és termelékenységet lehetővé tevő technológiával a társadalom a 24/7 ciklus minden órájában működik és virágzik. Mint ilyen, a világ szerte a városokban szerepet töltenek be kinevezett vagy megválasztott tisztviselők, akiknek feladata az éjszakai gazdaság, a közösség tagjai és a politikai érdekeltek összekapcsolása és felhatalmazása.

Ezek az „éjszakai polgármesterek” megpróbálják megváltoztatni városuk felfogását sötétedés után, speciális esti programozással, meghosszabbított munkaidővel és jobb közösségi részvétellel. És bár ezeket gyakran ösztönzik a városok gazdasági ösztönzése, ezek az éjszakai támogatók szintén abban a helyzetben vannak, ahol szembe kell nézniük a hozzáférhetőség, a biztonság és a városvilágítás kérdéseivel.

Az olyan önkormányzatok, mint Amszterdam, Párizs, Genf, Zürich, Berlin és Tokió, mind a városok egyre növekvő listájába tartoznak, magánszemélyekkel vagy tanácsokkal, akik éjszakai gazdaságuknak szentelnek figyelmet. A közelmúltban, mint tavaly novemberben, London polgármestere, Sadiq Khan kinevezte Amy Lamé-t a város első „éjszakai csárjává”, amely elősegíti az éjszakai élet iparágainak, például klubok, bárok, éttermek és előadóközpontok támogatását – mindegyik hozzájárul 32 milliárd dollárig. évente az Egyesült Királyság gazdaságának.

A Párizsban található Place de la République elsősorban gyalogos terület.
Xavier Boymond, jóvoltából Selux
A Párizsban található Place de la République elsősorban gyalogos terület.
Az olyan ügyvédek, mint például a Mirik Milan (görgessen a cikk végére, hogy olvassa el a Q + A-t Milánóval), az egykori klubszervezõ és az amszterdami éjszakai polgármester, 2012 óta a bárok és klubok nagyobb célt szolgálnak, mint pusztán az ivás és a tánc. „Az éjszakai élet egy olyan hely, ahol a kreatív emberek találkoznak. Ez az a hely, ahol az innováció zajlik ”- mondja Milánó. “És az élénk éjszakai élet biztosítja, hogy a város részesüljön társadalmi, kulturális és gazdasági perspektívákból.”

Noha a városi nagyvárosokban közös kérdések vannak, amelyekkel foglalkozniuk kell, például a biztonság, a közösség részvétele és a várostervezés, amikor éjszakai személyiségükről beszélünk, mindegyik városnak egyedi napirendje van. Például Párizsban a kihívás abban rejlik, hogy a város éjszakai igényeit politikai és önkormányzati politikába kell fordítani. „Párizs számára az a fontos, hogy a város éjszakai életét a város egészének szerves részeként tartja” – mondja a francia főváros első éjszakai polgármestere, François Hocquard. Miután a Place de la République-t, amely a harmadik, a 10. és a 11. kerület kereszteződésén található, átalakították a járművek főútjáról egy gyalogosok számára szolgáló plazává 2013-ban, 12 millió euró (körülbelül 12,9 millió dollár) költséggel, a lakosok panaszkodtak, hogy a környéket éjszaka nem volt megfelelő megvilágításban. A kezdeti építési tervek nem tették teljes mértékben figyelembe a plaza éjszakai használatát, mint minden gyalogos területet, ehelyett a minimális fényszintet választották, tudva, hogy a környező utcai megvilágítás elég fényes. A projekt befejezését követő hónapokban Yann Kersalé világítási tervezőt hozták vissza, hogy kibővítse eredeti világítási terveit. „A legnagyobb nehézség annak biztosítása, hogy az éjszakai város integrálódjon a várospolitika elsődleges dimenziójába” – mondja Hocquard. Manapság a területet 16,5 méter magas (54 láb magas) oszlopokkal megvilágítják, amelyek a felső részre egyenesek. Selux együtt dolgozott a Kersaléval, hogy testreszabják az oszlopok tetejére rögzített Olivio LED világítótestek fejét, amelyek fehér fényt bocsátanak ki a gyalogosok számára és narancssárga fényt a környező utakra.