Ingo Maurer látomásos ipari tervező 87 éves korában elhunyt


A Maurer, a kényes lámpatestek kialakításáról és világítóberendezéseiről, a LED és az OLED technológiák korai alkalmazottja volt.
Katharine Keane
Ez a cikk eredetileg az ARCHITECT oldalon jelent meg.

Ingo Maurer GmbH
Ingo Maurer, az innovatív világítási termékeiről és installációiról legismertebb német ipari tervező, október 21-én halt meg. 87 éves volt.

Kreativitásáról és folyamatos feltalálásáról legismertebb Maurer karrierje során minimalista, ikonikus és provokatív lámpatestek tervezésével ünnepelt. “A fényem érzékelése olyan erős és megkülönböztető, szinte megszállottságom” – mondta Maurer az Építészeti Világítás 2007-es interjújában. “Ez arra kényszerít, hogy folyamatosan játsszon és kísérletezzek a fényvisszaverődéssel és művészettel.”

“[Ő] volt a század legeredményesebb és legkreatívabb világítási tervezője” – mondta a Design Museum, London igazgatója, Deyan Sudjic tweettel.

Maurer 1932-ben született a Reichenau szigeten, a Bodeni-tónál, Németországban. A grafikai tervezést Münchenben tanulmányozta, majd az Egyesült Államokba költözött, hogy szabadúszó tervezőként dolgozzon San Franciscóban és New Yorkban. 1963-ban Maurer visszatért Németországba, és megnyitotta tervezőstúdióját, amelyet feleségével, Jenny Lauval 2014-es haláláig üzemeltetett. 1969-ben Maurer hírhedt a Bulb iránt, amely a Modern Művészeti Múzeum gyűjteményének része volt 1969-ben New York-ban. A Maurer a francia kormánytól a Chevalier des Arts et des Lettres-t is elnyerte a Bulb tervezéséért.

A következő évtizedekben a Maurer továbbra is a világítótestek határait tolta, LED-ekkel és utóbbi időben az OLED technológiával együttműködve. 2001-ben kiadta az EL.E.Dee LED asztali lámpát, és az Osram Opto Semiconductors-szel együttműködésben létrehozott Early Future OLED lámpa gyakran az első, az OLED technológiát alkalmazó lámpatest. További tervek közé tartozik a szeszélyes Lucellino (1992), egy szárnyas lámpa, amely úgy tűnik, hogy repül le a falról; Porca Miseria! (1994), bonyolult medál, amely étkészlet darabokat tartalmaz; YaYaHo (1994), állítható, alacsony feszültségű halogén világító rendszer függőleges vízszintes kábeleken; és Zettel’z (1997), egy lámpa 31 nyomtatott és 49 üres japán papírlaplal a személyre szabáshoz.

YaYaHo lámpatest, Ingo Maurer tervezve
Ingo Maurer GmbH, München
YaYaHo lámpatest, Ingo Maurer tervezve

Maurer több kiállításon vett részt, köztük Ingo Maurer: Fényes esélyek visszatükröződése a Párizs melletti Art Contemporain-i Fondation Cartier 1989-ben; Ingo Maurer – Fény – Reaching for the Moon, amely 2002-ben Európában és Japánban utazott; és provokáló varázslat: Ingo Maurer megvilágítása a 2007-es New York-i Cooper-Hewitt Nemzeti Design Múzeumban.

A tervező névértékű vállalata nyilatkozatot adott ki Maurer haláláról, október 22-én: “Gyászoljuk alapítóinkat és mentorunkat. A társaság a családja volt, és így mindig is éreztük magunkat. .”

A SZERZŐRŐL
Katharine Keane Katharine Keane
Katharine Keane az ARCHITECT és az építészeti világítás technológia, gyakorlat és termékek vezető társszerkesztője. A Georgetown Egyetemen végzett egyetemi hallgatóval. a francia irodalomban, valamint kiskorúak az újságírásban és a gazdaságban. Korábban a Preservation magazinnak írt. Kövesse őt a Twitteren.
Hirdetés

Kulcsszavak:
Tantárgy:
A tervezők

Világítás

Világítás tervezése
Emberek:
Ingo Maurer
TÖBB AZ ARCHITEKTURÁLIS VILÁGÁS

Jelentkezzen most 3D-s világítótesteket nyomtat közvetlenül az európai fogyasztók számára

A regisztráció megnyílik a LEDucation 2020-ra

A Signify bemutatja a 3D-s nyomtatott lámpatesteket a kereskedelmi piacon

2019-ben bejelentették a Richard Kelly kedvezményezetteket

A Leviton megvásárolja a Viscor-t

Kevin Poyck, a Hubbell Lighting Group volt elnöke csatlakozik a Jelentkezéshez
Csatlakozzon a vitahoz
A feladás előtt kérjük, olvassa el a tartalmi irányelveinket

Belépés

0 hozzászólás
SubscribeRSS

2017. évi AL fény- és építészeti tervezési díj 2017 AL fény- és építészeti tervezési díj A pillantás az idei nyertesekre és a zsűrire.
KULTÚRÁLIS PROJEKTEK
Miasszonyunk székesegyház és környéke Miasszonyunk székesegyház és környéke
Az összes kulturális projekt megtekintése>
LEGNEPSZERUBB

Hat félreértett kifejezés a fenntartható formatervezésben
0 3

A természetes fény előnyei
7 34

A Signify bemutatja a 3D nyomtatott lámpatesteket …
0 0

Jelentkezzen most 3D-s nyomtat lámpatesteket közvetlenül …
0 0

Cove világítás
0 3