Intelligens vásárlás


A kiskereskedők a látható fény kommunikációs technológiáját alkalmazzák, hogy testreszabhassák a vásárlási élményt az adatgyűjtés és az információcsere révén a LED-es lámpatestek segítségével.
Írta: Lindsey Kratochwill

2015-ben a franciaországi Lille-ben, a Carrefour szupermarketben működő vásárlók voltak az elsők között a világon, akik kipróbálták egy új kiskereskedelmi élményt: Okostelefonjuk és technológiájuk segítségével, amelyet a 800 lineáris LED-es berendezésbe ágyaztak be, irányították őket a a listán szereplő termékek pontos helyét. A tapasztalat működését lehetővé tevő technológia – a látható fény kommunikáció (VLC) – az intelligens világítás egyik legújabb fejleménye, ebben az esetben a kiskereskedők számára továbbfejlesztett vevői adatgyűjtést kínál, a vásárlók számára pedig nagymértékben testreszabott üzlethelyiségi tapasztalatokat kínál.

Eddig csak néhány világítási gyártó vizsgálja meg a VLC-t. A Philips, amely a technológiát a Carrefour-nal kísérletezte, az elmúlt évtizedben VLC-kompatibilis LED-es lámpatesteken dolgozott, és rendelkezik a technológia egyik alapvető szabadalmával. A társasághoz csatlakoznak más világítási gyártók, köztük a Current, a Powered by GE és az Acuity Brands, a VLC technológiát magába foglaló lámpatestek tervezésére irányuló közös erőfeszítéseik során. Az okostelefonok közel mindenütt jelenléte és az online kiskereskedők növekedése, amely fenyegetést jelent a tégla- és habarcsüzletek számára, a technológiák, amelyek elősegítik a kiskereskedőknek, hogy jobban elérjék a fogyasztót a tradicionális értékesítési ponton, kezdik megjelenni a piacon.

A VLC potenciálja
A VLC technológia a LED-ek programozhatóságán alapszik. Míg a fluoreszkáló, izzólámpák és halogénlámpák folyamatos fényáramot bocsátanak ki, addig a LED-eket bizonyos időközönként villogni lehet. Bár a fény nem érzékelhető az emberi szem számára, a be- és kikapcsoláskor egyedi mintát hoz létre. Ezt a sorozatot az ügyfelek okostelefon-képérzékelői rögzítik, és egy társalkalmazás segítségével az adatok pontos helyinformációkká alakulnak – lényegében beltéri GPS-ként.

Mivel a GPS pontosan megmutatja a felhasználók helyét műholdakkal, az okostelefonok térképeit szolgáltató technológia általában nem működik beltérben. A technikusok évek óta próbáltak megoldást találni, tesztelve a Wi-Fi-t, az ultrahangot és a Bluetooth alacsony energiatartalmát (LE). A VLC megjelenése előtt a Bluetooth LE volt az uralkodó választás, köszönhetően a könnyű telepítésnek. Míg a Bluetooth LE függetlenül attól, hogy az okostelefon hol tartózkodik a felhasználó személyében, a VLC megköveteli, hogy az eszközt fedje le és orientálja úgy, hogy a képernyőoldali kamerája a mennyezet felé nézzen. A Bluetooth LE azonban kevésbé pontos, mint a VLC, néhány méter pontossággal, összehasonlítva a VLC 10 centiméterével (3,93 hüvelyk).