Jelentés Detroitról: A katasztrófától a tisztaságra


A LED-es világítási program a város újjászületésének kritikus része.
Írta: Bill Millard

Akár a környék ipari (itt látható), akár lakossági, a Detroiti LED-es világítási program lehetővé teszi a vállalkozások és a lakosok számára, hogy visszaszerezzék városát és éjszakai környezetét.
Detroiti Közvilágítási Hatóság
Akár a környék ipari (itt látható), akár lakossági, a Detroiti LED-es világítási program lehetővé teszi a vállalkozások és a lakosok számára, hogy visszaszerezzék városát és éjszakai környezetét.

A Motor City visszatér az évtizedek óta, amikor a városi hanyatlás és a beruházások nemzeti poszter gyermeke. Amint emlékezetesen ábrázolják a 2012-es „tönkretenni” című dokumentumfilmben a detropia, a város az utóbbi években szokatlanul súlyos pénzügyi és infrastrukturális kihívásokkal szembesült, beleértve a városi szolgáltatások többrendszerű meghibásodásait és az ellopott anyagok feketepiacát, a mágnesekkel mind a magán, mind az állami struktúrák tiszta játék. Az utcai lámpákban alkalmazott rézvezetékek akkor váltak célponttá, amikor a réz ára 2007 közepén 3,70 dollár / font emelkedett, miközben a 2002. évi 0,60 dollár / dollár volt. (A sajtó idején, 2015 elején az ár fontonként 2,50 dollár körül ingadozott.) Összetett a probléma “- mondta Odis Jones, a Detroiti Állami Világítási Hatóság (PLA) vezérigazgatója egy antik soros huzalozási rendszer, amelyben az egyik lámpa meghibásodása azt jelentette, hogy a lámpák egymást követõen úgy kialudnának, mint egy karácsonyfa-fény. A kaparóknak az rúd tekercsekkel való csapódásával, amelyet az egyes pólusok alján találtak, a város utcai lámpáinak becslések szerint 40–60% -a volt kialudva. Jones megfigyelése szerint a törött ablakok elmélete, amely a polgári hamisságot a bűnözéssel és a félelemmel kapcsolja össze, erős megerősítést talált Detroit elsötétített blokkjaiban.

Jones, az őshonos detroiter, visszatért haza Cincinnati gazdasági fejlesztési igazgatójaként, hogy irányítsa a PLA-t, amelyet 2013-ban a Michigan Public Act 392 hozott létre, független szervezetként, különbözik a város közvilágítási osztályától. A munka második napján – július 18-án – Detroit városa csődöt nyújtott be. Szerencsére 2013 decemberében egy amerikai csődbíróság megállapította, hogy a PLA jogilag elkülönül a várostól, független bevételi forrással és forrásokkal, amelyeket a csőd nem érint, így Jones képes volt megvédeni a hitelezőket és gyorsan partnerséget alakítani az államkincstárral és a Citibank, amely lehetővé tette a föld feletti és a föld alatti berendezések cseréjét, visszatérve a fényt a sötét utcákba. Ez a LED-program kritikus katalizátorként szolgál Detroit visszatéréséhez az élhető feltételekhez.

A nagynyomású nátrium (HPS) lámpák LED-ekre történő cseréje mellett a PLA a sérülékeny rézvezetékeket kevésbé értékesíthető (mégis vezetőképességű) alumíniummal cseréli, amelyet Jones „stratégiai döntésnek hív az, hogy megóvja a tolvajból”. A lámpatestek vezetékei több áramkörrel, hogy elkerülje a százszorszép-lánc meghibásodásának lehetőségét. A teljes 185 millió dolláros projektből körülbelül 90 millió dollárt, Jones szerint, föld alatti munkákra fordítanak. Arra is jóváírja az állami jogalkotókat, hogy tisztítsák meg a hulladék kereskedelmet a szigorúbb azonosítási törvények révén, és az eladók címére postázott csekkeket cseréljék ki az értékesítés helyén történő készpénzfizetések helyett. “Ha egy szeméttáron jelenik meg olyan ingatlanokkal, amely szerint a PLA tartozik” – mondja -, elkészítjük a képedet, így Ön is mosolyoghat.

Detroit egyik lakónegyedében új LED-es világítással.
Detroiti Közvilágítási Hatóság
Detroit egyik lakónegyedében új LED-es világítással.

Detroit változatos, több mint 300 városrészből áll, ideértve a történelmi kerületeket, ahol a díszítő oszlopok és lámpatestek normája. A PLA alapvető pólusonként körülbelül 1000 dollárt költ egy LED-átalakításra – mondta Jones. Az alternatív mintákat kedvező környékeken a szomszédsági szövetségeknek ki kell választaniuk a különbséget a jellegzetes stílusú oszlopok között. (A Sherwood Forest történelmi negyedében például közösségi finanszírozásban vesznek részt a pénz megszerzésében.) És ez a LED-átalakítási projekt fellendíti a regionális gazdaságot, mivel vállalkozóinak 80% -a a városban található. Egy helyi vállalkozó, Carla Walker-Miller, mintegy 20 000 lámpatest szolgáltatója, országos ajánlatban nyerte meg szerződését.