Kalifornia, 24. cím, 6. rész, frissítés


A 24. cím 6. részének legújabb verziójával a kaliforniai láthatár átadja 24/7-es éjszakai fényének egy részét. A cél az, hogy az irodák, folyosók, lépcsőházak, könyvtárak, parkolóházak és más időszakosan használt építmények megakadályozzák a széles körű világítási hulladék és a fényszennyezés termelődését. A felújított épületeknek be kell építeniük a feladatra alkalmas technológiákat; az új konstrukcióban az érzékelők, az időzítők és a fényerőszabályzók alapfelszereltség lesznek. Az üzembe helyezési és az elfogadási tesztelési követelmények megakadályozzák a kiskapuk-vadászokat azáltal, hogy a foglaltsági tanúsítványokat a funkcionalitással összekapcsolják.

A tervezők, a vállalkozók és a tulajdonosok számára ez jelentős előzetes költségeket jelent, a vezérlőipar számára pedig néhány kibővülő lehetőséget. Más államok és a szövetségi kormány számára ez egy kísérlet, amelyet figyelni és esetleg emulálni kell, különösen akkor, ha az országos ellenőrzések a gyártókra vonatkoznak, és más joghatóságok szabályozói Kaliforniába néznek. “2020-ig állami mandátum alatt állunk, hogy a [lakóépületek [energiafelhasználása] nettó nulla legyen, és 2030-ra [ha] a kereskedelmi nettó nulla legyen” – mondta Chip Israel, a Long Beach Lighting Design Alliance vezérigazgatója és alapítója. , Calif.

Egyes kaliforniai emberek ezt a változást örvendetesnek tekintik, még későn is; mások nyugtalanító. „A szakmai közösségben az emberek meglehetősen jól felkészültek” – jegyzi meg Darrell Hawthorne, a San Francisco építészeti és fényügyi igazgatója. A laikus közösség ezzel ellentétben úgy vélte, hogy „nincs felkészülve”. A bizonytalanság, hogy mi a kód szükségessé teszi, a korai engedélyekhez való tülekedéshez vezetett, mielőtt a hatályba lépne. „Láthattunk egy nagy munkát a [július 1-jei] határidő [24. cím, 6. rész 2013. évi változatának] hatálybalépése előtt” – mondja Izrael. A vállalkozók, akik nem ismerik a világítási tervezők „narratívájának ellenőrzését” – tette hozzá – tette hozzá, hogy a követelmények különösen zavaróak; minél világosabb a tervezési indok, és annál jobb a kommunikáció a tervezők, a tulajdonosok és a helyszíni személyzet között, annál simább a beállítás.

A jóváhagyás nem egyetemes. Sean O’Connor, a kaliforniai Beverly Hills-i Sean O’Connor Világítás igazgatója nem szólal meg sok ember aggodalmának megfogalmazásában: „Az új 24. cím 6. része teljesen irreális, mind az LPD szempontjából, sűrűség], hozzáadott költségek az ügyfelek számára és a termék elérhetősége ezen követelmények egy részének teljesítéséhez. … A mai napig érvényes szabványokhoz képest a berendezés új T24 követelményeit csak néhány kiválasztott gyártó képes teljesíteni, és ezeknek a gyártóknak a termékei esetleg nem kompatibilisek egymással, vagy túl magas kategóriájúak, vagy túl alacsonyak lehetnek. a projekt vége. Nem vagyunk megfelelő helyen a munkánk elvégzéséhez, és ezért szenvednek ügyfeleink. ”

Hawthorne ugyanakkor rámutat arra a nagyképre, amelyben az előnyök meghaladják az átmeneti sebességmérőket: „Ez hatalmas előrelépés az energiahatékonyság szempontjából [és] a kifinomultabb világításvezérlők fejlesztése szempontjából.” Azok, akik a szabványok kialakításán dolgoztak. és azok, akik mögöttük üldöznek, egyetértenek egy kérdésben: az új 24. cím 6. része a szokásos módon zavarja az üzletet. Szakemberek, akik készen állnak arra, hogy a vezérlésre és a rendszerintegrációra összpontosítsanak, haszonnal járnak, mivel Kalifornia vezet az utat a világítás szigorúbb használatának és kezelésének korszakához.

Mit jelent, és mit nem?
A kaliforniai Építési Szabványügyi Bizottság tisztviselői háromévente frissítik a 24. címet, az állami építési törvénykönyvet, amelynek 6. része (a Kaliforniai Energiabizottság [CEC] alatt) az energiafelhasználást szabályozza, ideértve az épület burkolatának méréseit, a mechanikus rendszereket és a folyamatteljesítményt is. beltéri és kültéri világításként (a 6. rész 130. szakasza szabályozza). Az ASHRAE 90.1 szabvány és a Nemzetközi Energiatakarékossági Kódex (IECC) mellett a 24. cím 6. része a nemzet három fő rendszerének egyike az épületek energiateljesítményének mérésére és ellenőrzésére.

A 24. cím 6. részének 2013. évi változatának, amely felváltja a 2008. évi szabványt és 2014. július 1-jén lépett hatályba (2014. január 1-jén az eredeti január 1. határidő hat hónapos eltolása után) alapvető indokai ugyanolyan egyszerűek, mint az alacsony lógó gyümölcs. „Ha senki nincs ott, akkor miért kell ezt a sok energiát olyan terek világításához használni, amelyeknek nincs rá szükségük?” Kérdezi Kelly Cunningham, a kaliforniai világítástechnikai központ (CLTC) kutatási, fejlesztési és képzési igazgatója. létesítmény székhelye a kaliforniai egyetemen, Davis.

A kommentátorok rámutattak, hogy az új 24. cím 6. részében a legfontosabb változások a ki nem épített vagy időszakosan elfoglalt helyiségekben használt lámpatestek energiafogyasztására, valamint az új vagy utólag felszerelt épületek megfelelőségének igazolására szolgáló eljárásokra vonatkoznak. Cunningham hangsúlyozza a leggyakrabban félreértett kulcsfontosságú megkülönböztetést: „A kód nem azt jelenti, hogy a fényszintet X százalékkal csökkentenék; hatalma van. ”Új lakóépületeknél a CEC minden lámpatestet nagy hatékonyságú vagy alacsony hatékonyságú besorolássá külön-külön kapcsol be a két típushoz; egy olyan lámpatest, amely alacsony hatékonyságú lámpát képes elfogadni, vagy amelyet nem tanúsítottak, nem vonatkozik