Működik a cirkadián világítás?


A világítási gyártók olyan rendszereket kínálnak, amelyek állítólag összhangban vannak a cirkadián ritmussal. Három szakértő megvitatja, hogy ezeknek a termékeknek van-e hatása.
Murrye Bernard készítette
A Citizens Bank vállalati campus, Johnston, R.I., Elkus Manfredi Architects tervezte
Evan Joseph Képek
A Citizens Bank vállalati campus, Johnston, R.I., Elkus Manfredi Architects tervezte
Ez a cikk eredetileg az ARCHITECT 2019. júniusi nyomtatványában és a weboldalán jelent meg.

A világításnak az utasok egészségének és jólétének javításában rejlő lehetőségei egyre inkább felhívják a projekttulajdonosok és a végfelhasználók figyelmét. Kereskedelmi környezetben a jó tervezés szinonimává vált a tehetségek felvétele és megtartása mellett. A jól megvilágított helyek előnyei más, rendszeresen elfoglalt épülettípusok, például rezidenciák és iskolák, valamint egészségügyi és betegápolási létesítmények betegszobáinak térképei.

“Ha nem kapja meg a világítást, akkor nem lesz olyan környezet, ahol bárki időt akar eltölteni” – mondja Elizabeth O. Lowrey, a bostoni Elkus Manfredi Architects belsőépítészeti igazgatója és belsőépítészeti igazgatója. “Mindez azzal jár, hogy az emberek jól érzik magukat és jól néznek ki.”

„Az ügyfelek egyre inkább olyan világítási rendszereket és alkalmazásokat igényelnek és várnak el, amelyek támogatják az emberi egészséget és jólétet, és hatással vannak a cirkadián rendszerre” – ért egyet Mariana Figueiro, a Tréjai Rensselaer Politechnikai Intézet Világítási Kutatóközpontjának (LRC) igazgatója. , New York, ahol az építésziskolában egyben professzor is.

A keresletre reagálva a világítási gyártók új termékeket jelentenek be, amelyek állítólag hozzáigazítottak a cirkadián ritmushoz. A szkeptikus építésznek és a végfelhasználónak azonban azon kell gondolkodnia, hogy ebből mekkora a marketing és a tényleges tudomány? A cirkadián világítás jobb a hagyományos termékeknél?

Amit nem látsz
Mind a napfény, mind a Föld 24 órás fény-sötét ciklusának örömére, mind az elektromos fény meghajthatja cirkadián rendszerünket, belső óráinkat, amelyek szabályozzák a napi viselkedést, és a biológiai folyamatok időzítését, például a melatonin és a kortizol hormonok felszabadulását, amelyek segítenek ellenőrizze a vércukorszintünket és befolyásolja az energiaszintet.