Visszatekintve, előretekintve


Az elmúlt évtizedben a világítási technológiában bekövetkezett változások katalizátorként szolgáltak az iparág minden szempontjának átalakításában, az üzleti élettől a tervezésig, és ha a közelmúlt a múltra utal, akkor a következő év ugyanazt ígéri.
Írta: Elizabeth Donoff

A legtöbb iparág meglehetősen rendszeresen változtat. Noha a 100 év alatt számos jelentős technikai eredmény történt, mióta Thomas Edison feltalálta az izzólámpát, az elmúlt évtized legváltozatosabb fejlesztése a LED-ek bevezetése volt. Ez az egyik technológiai átalakítás katalizátoraként szolgált a világítás forradalmában.

A szilárdtestű világítás hatása az iparág minden területén megjelenhet, a termékfejlesztés és a gyártás változásaitól kezdve a disztribúciós folyamatoktól kezdve egészen annak módjáig, ahogyan a világítási tervezők ezt az új forrást igénylik a tervezési alkalmazásokban. A tervezőknek soha nem volt annyi lehetősége a számukra.

Az elmúlt évtized újításai új irányba mutatták a világítási ipart. Időnként nagyon dombos útnak érezte magát, mivel az ipar az új fejlesztésekkel lépést tartva dolgozik. Ez némi bizonytalansághoz vezetett, és az egész iparágnak meg kellett tanulnia az alkalmazkodás és a jobb javítás lehetőségeit, mint régen. Az elmúlt évek egyetlen állandója maga a változás volt, és 2016-ban a világítási közösségnek többet kellene várnia ugyanaztól. Nézzük meg néhány átalakulóban lévő területet.

A cég növekedése
Mivel a világítási közösség visszatért a 2008–2009-es recesszióból, a cégek folyamatos ütemű munkát láttak. Általában a világítási cégek kicsi, és ez a méret üdvözlendő szintű rugalmasságot adott, lehetővé téve a tervezők számára, hogy meglehetősen fürgén maradjanak a nehéz gazdasági időkben. De azt is jelentette, hogy nagy a kereslet a vállalkozások betöltetlen pozícióinak betöltésére. Ez a világítástechnikai szakma végzettségének általános alacsony végzettségével párosulva azt jelenti, hogy a legtöbb vállalkozás kevés emberrel rendelkezik.

A magas kereslet az Egyesült Államokban és a világ minden tájáról azt is jelentette, hogy sok vállalat új városokba kíván bővülni. Például az olyan irodák, mint a New York-i székhelyű Fisher Marantz Stone új helyet nyitottak meg Seattle-ben. A los Angeles-i székhelyű Kaplan Gehring McCarroll, amely 2015-ben ünnepelte 30. évfordulóját, kelet felé haladt és New York-i irodát nyitott. (A cég korábban kiterjesztette Sanghajba.) A HLB Lighting Design, amelynek már négy amerikai irodája van – New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban és Bostonban – új fióktelepet nyitott Miamiban.

Még a fiatalabb cégek, mint például a Brian Orter Lighting Design (BOLD), amelyet 2008-ban alapítottak New Yorkban, olyannyira nőtték fel, hogy a második helyszín megfelelőnek bizonyult. 2015-ben a BOLD nyitotta meg a Los Angles stúdiót, és a tervezőigazgatóként Dawn Hollingsworth alapított világítási tervezője.

Az elmúlt években számos olyan középkarrier szakember, akik az iparban tíz vagy tizenöt évig működnek, úgy döntöttek, hogy fióktelepet létesítenek és saját irodákat nyitnak. Ilyen példa az újonnan kialakított hurokvilágítás. A New York City céget 2015-ben indították Alina Ainza, John Newman és Ryoko Nakamura.

Az amerikai cégek nem csak a növekedést tapasztalják meg. Az Electrolight, világítási cég, amelyet Paul Beale először alapított Ausztráliában 2004-ben, tavaly London irodát nyitott. És 2015 végén a cég bejelentette, hogy megnyitott egy San Francisco-i műholdat, amelyet Claudio Ramos, a korábban a BanksRamos-tól működő helyi világítási tervező vezetett.

Az örökölt cégek bővülése és a fiatalabb cégek új hulláma kibontakozása esetén a világító cégek és a szakemberek diverzifikációja erősnek tűnik, és ezek a sikerek alapot teremtenek más vállalkozások számára, amelyek ilyen lépéseket terveznek.

credentialing
Tavaly debütálták a Certified Lighting Designer (CLD) programot, és a program április 29-én kezdte meg a pályázatok elfogadását. Theresa Nissen, a Világítási Tervezők Nemzetközi Szövetsége (IALD) képzési és szakmai fejlesztési igazgatója szerint 11 jelölt vett részt befejezte a CLD programot, és az indulás óta megszerezte a hitelesítő adatait. Az állampolgárság szerinti bontás a következő: hat az Egyesült Államokból, kettő Ausztráliából és egy-egy Szingapúrból, Kanadából és Olaszországból. Még ennél is jobb, hogy jelenleg 81 pályázat van a kitöltés különböző szakaszaiban.